/admin

About admin

This author has not yet filled in any details.
So far admin has created 8 blog entries.

НАРОДНИ ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА ЗА ВЕЛИГДЕН

Меѓу нашиот народ постојат повеќе обичаи и верувања поврзани со Велигден и деновите што му претходат, особено со Великата или Страсна недела. Многу од овие обичаи и верувања водат потекло од многу старо време. На Велјасреда навечер се зачадува добитокот. На прагот од трлото се запалува сува лепешка и врз неа се ставаат [...]

By | February 16th, 2017|Празници|Comments Off on НАРОДНИ ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА ЗА ВЕЛИГДЕН

ВЕЛИГДЕН

Во христијанската религија, богата со празници, Велигден и Божик се празници над празниците. Според теолозите, Велигден ја дава смислата и суштината на христијанството и е потврда на верата, зашто, како што рекол Свети Павле: „Ако Христос не воскреснеше, празна ќе беше и нашата вера“. Етнолозите пак, сметаат дека Велигден не само што е најголемиот туку [...]

By | February 15th, 2017|Празници|Comments Off on ВЕЛИГДЕН

ПРОЧКА

Прочка e еден од најголемите празници за нашиот народ. Се верува дека на овој ден небото и земјата се проштеваат, па тоа треба да го сторат и луѓето. Небото затоа што и згрешило на земјата со громови, марзеви, поројни дождови. А, луѓето затоа што секој некогаш греши, намерно или не, и никој не [...]

By | February 15th, 2017|Празници|Comments Off on ПРОЧКА

СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ БЛАГОВЕЦ

Светото Благовештение, Благове е празникот на радосната вест и на пролетната убавина. Овој ден се вбројува меѓу постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот календар. Меѓу народот повеќе е познат како Благовец, Благоец, и се смета за тежок празник поради што тогаш не се работи. Светото предание раскажува дека еднаш [...]

By | February 15th, 2017|Празници|Comments Off on СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ БЛАГОВЕЦ

ЦВЕТНИЦИ

Празникот Цветници секогаш се слави во неделата пред Велигден, затоа што тоа е денот кога го доживуваме Христовото славно влегување во Ерусалим, градот во кој по неколку дена Христос ќе биде погубен. Кога Христос влегуваше во Ерусалим, луѓето го пречекуваа со извици, постилајќи ги облеките пред неговите нозе и засипувајќи го патот со маслинови [...]

By | February 15th, 2017|Празници|Comments Off on ЦВЕТНИЦИ

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

Според хронологијата на христовите настани забележани во Евангелието, се знае дека на Велики Четврток, Господ Исус Христос на Тајната вечера ја востановил Светата тајна причест (Евхаристија), земајќи ги за основа лебот и црвеното вино, кои се претвораат во христовото тело и крв. Оваа света тајна – Евхаристија е дадена за спасение на луѓето, а за [...]

By | February 15th, 2017|Празници|Comments Off on ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

ОБИЧАИ ПОВРЗАНИ СО ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

Главен обичај што се изведува на овој ден и со особено внимание е вапсувањето на Велигденските јајца. Според обичајот, најпрвин се вапсуваат три јајца, а потоа и останатите. Особено повеќе обичаи и верувања се поврзани со првото јајце, за кое се верува дека има магиска моќ. Тоа подоцна стои пред иконата, со него [...]

By | February 15th, 2017|Празници|Comments Off on ОБИЧАИ ПОВРЗАНИ СО ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

ВЕЛИКИ ПЕТОК

Велики петок, освен Велипеток уште се вика и Распет петок, зашто на тој ден е распнат Исус Христос. Поради тоа овој ден се смета за најтежок празник во христијанската религија. Според преданието, Христос починал на крст во "шестиот час на денот, а завесата на ерусалимскиот храм во истиот тој час се преполовила, сонцето [...]

By | February 15th, 2017|Празници|Comments Off on ВЕЛИКИ ПЕТОК