Бисерен Желатин

Упатство за употреба

  1. Што е потребно?
  • чаша со топла вода
  • ножици
  • рамна чинија (слика 1)
  1. Со ножици разделете ги ампулите и ставете ги во чаша со топла вода додека бојата стане течна. (слика 2)
  2. Добро протресете ги ампулите и пресечете ги врвовите дијагонално.
  3. Ставете ги ракавиците и прицврстете ги со гумичките.
  4. Јајцата треба да бидат топли и суви.
  5. На ракавицата капнете 3-4 капки од бојата и извртете го јајцето. Потоа додете уште 6 капки од бојата и повторно вртете го јајцето се додека не ја впие целата боја од ракавицата. (слика 3 и 4)
  6. Обоеното јајце ставете го на чинијата за да се исуши.

ВАЖНО: Одржувајте ја бојата во течна состојба, а јајцата топли.

ПРЕПОРАКА: Започнете со жолта боја и без да ги плакнете ракавиците продолжете со црвена. Исплакнете ги со топла вода и исушете ги. Продолжете со сина и зелена боја без да ги плакнете ракавиците.

Бисерниот ефект повеќе доаѓа до израз на жолти(кафени) јајца освен кај жолтата боја.

Постапка на бојадисување: