НАРОДНИ ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА ЗА ВЕЛИГДЕН

Меѓу нашиот народ постојат повеќе обичаи и верувања поврзани со Велигден и деновите што му претходат, особено со Великата или Страсна недела. Многу од овие обичаи и верувања водат потекло од многу старо [...]

ВЕЛИГДЕН

Во христијанската религија, богата со празници, Велигден и Божик се празници над празниците. Според теолозите, Велигден ја дава смислата и суштината на христијанството и е потврда на верата, зашто, како што рекол Свети Павле: „Ако [...]

ПРОЧКА

Прочка e еден од најголемите празници за нашиот народ. Се верува дека на овој ден небото и земјата се проштеваат, па тоа треба да го сторат и луѓето. Небото затоа што и згрешило [...]

СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ БЛАГОВЕЦ

Светото Благовештение, Благове е празникот на радосната вест и на пролетната убавина. Овој ден се вбројува меѓу постојаните празници и секогаш е на 7 април според новиот календар. Меѓу народот повеќе е познат [...]

ЦВЕТНИЦИ

Празникот Цветници секогаш се слави во неделата пред Велигден, затоа што тоа е денот кога го доживуваме Христовото славно влегување во Ерусалим, градот во кој по неколку дена Христос ќе биде погубен. Кога Христос [...]

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

Според хронологијата на христовите настани забележани во Евангелието, се знае дека на Велики Четврток, Господ Исус Христос на Тајната вечера ја востановил Светата тајна причест (Евхаристија), земајќи ги за основа лебот и црвеното вино, кои [...]

ОБИЧАИ ПОВРЗАНИ СО ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК

Главен обичај што се изведува на овој ден и со особено внимание е вапсувањето на Велигденските јајца. Според обичајот, најпрвин се вапсуваат три јајца, а потоа и останатите. Особено повеќе обичаи и верувања [...]

ВЕЛИКИ ПЕТОК

Велики петок, освен Велипеток уште се вика и Распет петок, зашто на тој ден е распнат Исус Христос. Поради тоа овој ден се смета за најтежок празник во христијанската религија. Според преданието, Христос [...]