НАРОДНИ ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА ЗА ВЕЛИГДЕН

Меѓу нашиот народ постојат повеќе обичаи и верувања поврзани со Велигден и деновите што му претходат, особено со Великата или Страсна недела. Многу од овие обичаи и верувања водат потекло од многу старо време. На Велјасреда навечер се зачадува добитокот. На прагот од трлото се запалува сува лепешка и врз неа се ставаат [...]